Koľko stojí priemerná svadba? Prezrite si podrobný rozpočet

Koľko stojí priemerná svadba? Prezrite si podrobný rozpočet
Svadba je výnimočná udalosť, preto sa k nej často pristupuje aj s náležitou dôležitosťou a zmyslom pre detail. Každá nevesta chce mať tento deň presne podľa seba a mať na neho krásnu spomienku. Ceny sa preto môžu vyšplhaťdo závratných výšok. My sme sa rozhodli naceniť priemernú svadbu, ktorá bude pre najbežnejší počet hostí a to je cca 70.
Svadobná fotka
PoložkaPoznámkaCena
NevestaŠaty (prenájom), topánky, šperky, kozmetika.1000€
ŽeníchOblek a košeľa (na mieru), topánky, drobnosti.772€
Svadobná hostinaTu sa ceny veľmi líšia. Na vidieku zaplatíte aj menej ako 20€ za osobu,v luxusnej reštaurácii zaplatíte aj viac ako 50€. My budeme rátať s priemerom

45 € na osobu.

3150€
Sobáš - poplatok matrike/sobášiacemuPoplatok kostolu je dobrovoľný, na báze milodaru, zvykom je nechať po sobáši v kostole

kvetinovú výzdobu

Poplatok za uzavretie manželstva na úrade závisí už od konkrétnych miest.
30-200€
Svadobné obrúčkyOpäť je tu veľký rozptyl, záleží od použitých kovov a kameňov. Uvádzame

priemernú cenu spolu za pár oboch zlatých obrúčok jednoduchého, klasického typu.

700€
Nápoje a pochutinyNa východe bývajú svadby temperamentnejšie, preto sa aj viac vypije. Rátame,

opäť s priemerom za alko, nealko + pochutiny.

500€
Svadobná kyticaVýber u tejto položky je naozaj pestrý. Môžete si vybrať a nakombinovať veľké množstvo konkrétnych druhov kvetov podľa vašich predstáv, čo sa vo výsledku premietne aj v samotnej cene, podľa toho či pôjde skôr o menšiu, decentnú kytičku alebo siahnete po bohatšej variante.150€
FotografCena svadobných fotografií závisí od preferencie konkrétnych fotografických služieb. Uvádzame priemernú cenu balíka s kompletným zachytením celého svadobného dňa.750€
Kameraman650€
Svadobné autoZáleží len na vás či sa rozhodnete pre limuzínu, veterán alebo koč. Ceny

sa diametrálne líšia. Netreba zabudnúť ani na výzdobu svadobného auta.

290€
VýzdobaNajviac vás budú v tejto časti stáť dekoratéri. V prevedení voči svojpomocnej výzdobe je ale veľký rozdiel. Ak chcete ušetriť, môžete si

urobiť výzdobu sami.

730€
Darčeky pre hostíU darčekov pre hostí je rovnako tiež prítomná cenová variabilita, podľa toho či sa jedná skôr o vlastnoručne pripravené prekvapenie, malé drobnosti alebo sa naopak rozhodnete investovať do tejto položky viac. Zvyčajne však ide o fľašku dobrého vína s jedinečnými personalizovanými svadobnými etiketami, ktorých cenu uvádzame aj my.350€
Svadobné tlačovinySvadobné oznámenia, pozvánky k svadobnému stolu, svadobné menovky,

etikety na víno, svadobné menu.

342€
SPOLU:9414-9584€
Netreba však zabúdať na to, že ide o najzákladnejšie položky obvyklého svadobného zoznamu. K nim sa môžu následne pri honosnejších svadbách pridať výdavky na svadobného koordinátora, DJ či svadobnú kapelu, popolnočné šaty pre nevestu zabezpečenie ubytovania pre svadobčanov a pod.

Kto z rodiny čo platí

Iný kraj, iný mrav. Čo región, to iné zvyklosti a tradície. V minulosti bolo presne určené, ktorá strana rodiny sa finančne postará a pokryje jednotlivé výdavky spojené so svadobnými prípravami. Kým kedysi bolo zvykom, že väčšia finančná pomoc pripadala na nevestinu časť rodiny alebo sa náklady delili čo najrovnomernejšie medzi rodičov oboch snúbencov, dnes je tomu úplne inak. Pôvodné striktné pravidlá delenia kto čo zaplatí vystriedala u väčšiny nastávajúcich manželov vlastne-réžijná organizácia a finančné zastrešenie svadobných položiek. V mnohých tradičných rodinách sa však toto svadobné spolupodielanie oboch rodín snúbencov ešte stále zachovalo, či už s menšími alebo väčšími obmenami.

Nevesta platí

Ak by ste si mysleli, že nevesta sa vyhne plateniu tak ste na omyle. Nevesta by mala zaobstarať ubytovanie pre hostí,ktorí prídu z ďaleka,drobné darčeky na pamiatku svadobného dňa, tortu, fotografa a zábavu.

Ženích platí

Vzorný novomanžel by sa mal postarať nielen o svoje oblečenie ale aj o snubný prsteň, svadobné obrúčky, taktiež by nemal zabudnúť ani na kyticu pre nevestu, poplatok za obrad, zabezpečiť kapelu či DJ.

Rodičia nevesty platia

Rodičia nevesty tradične zaisťujú svadobné šaty pre svoju dcéru, svadobné oznámeniasvadobnú hostinu, zákusky, koláče a pod. Podľa tradície rodičia nevesty platia aj svadobné auto, jeho zdobenie a v niektorých prípadoch aj fotografa a svadobné oznámenia.

Rodičia ženícha platia

Tu je zoznam najkratší. Kým jedlo zabezpečuje nevestina strana rodiny, nápoje už majú na starosti rodičia ženícha. Zvykom tiež býva finančný príspevok na svadobnú cestu.

Špeciál o svadobných tlačovinách

Praktické rady zakončujeme špeciálom z tlačovín. Bližšie sa budeme venovať práve produktom ako sú svadobné oznámenia, pozvánky ku svadobnému stolu, svadobné menovky, etikety na víno a svadobné menu.
Trendom je mať všetky tieto tlačoviny v jednotnom dizajne, ktorý vám korešponduje s výzdobou. Naši grafici vám zdarma zladia svadobné tlačoviny do jednotného štýlu.
svadobne-oznamenia

Sledujeme trendy

Ak nemáte nápad na svadobné oznámenia, vyberte si z našich viac ako 130 hotových návrhov.

Nakreslíme to za Vás

Ak máte predstavu, a neviete to graficky spracovať, požiadajte o pomoc našich grafikov a my vám zdarma navrhneme vaše oznámenia na mieru.

Skontrolujeme a opravíme

Máte vlastný návrh, ale nie ste si istý, či je dostatočne kvalitný pre tlač? Objednajte si u nás cez nahrať vlastný návrh a my vám prekontrolujeme a prípadne upravíme návrh pre tlač zdarma!

Kontaktujte nás

* Povinné údaje