Boríme mýty o digitálnej tlači!

Boríme mýty o digitálnej tlači!
Kúpili sme nové tlačové zariadenie, ktoré spája výhody digitálnej a ofsetovej tlače (pozrieť si ho môžete tu). Zariadenie je stále digitálne, ale pracuje na veľmi podobnom princípe tlače ako ofset. Používa tekuté farby namiesto práškových. Kvalita tlače sa preto posúva ešte vyššie. Pri tlači na tomto zariadení vieme vyvrátiť niekoľko mýtov, ktoré kolujú o digitálnej tlači.

1. Mýtus - Olupovanie čiernej farby

Pri tlači na digitálnej tlačiarni sa môže olupovať farba po okrajoch, najčastejšie sa to vyskytuje na plnej čiernej farbe. Dôvodom je nanášanie veľmi hrubej vrstvy práškovej farby na papier.
olupovanie

Vyvrátené!

Začali sme tlačiť na tlačovom zariadení, ktoré pracuje na podobnom princípe ako ofsetová tlač. To znamená, že tlačíme s tekutými farbami, ktoré sa dokonale vpijú do papiera a neolupujú sa!

2. Mýtus - Zvlnené tlačoviny

Tlačoviny z digitálnej tlačiarne vychádzajú mierne ohnuté, na väčších formátoch vidno jemné zvlnenie. Je spôsobené tým, že papier sa počas tlače veľmi zohýba, nemá rovné dráhy a pôsobí na neho vysoká teplota.
zvlnene-tlacoviny

Vyvrátené!

Naše nové tlačové zariadenie ohýba tlačoviny len minimálne a farbu nemusí zapekať. Tlačoviny tak vychádzajú zo stroja dokonale rovné!

3. Mýtus - Farba zakryje celú štruktúru papiera

Tlač na digitálnej tlačiarni je leská, je teda jedno, či si zvolíte matný alebo lesklý papier, potlačená plocha bude vždy lesklá. Taktiež prekrýva štruktúru papiera.
tlac-indigo

Vyvrátené!

Tlačíme technológiou digitálneho osfsetu, farba je tekutá a vpije sa do povrchu. Tlačovina má preto odlesk a štruktúru presne podľa zvoleného papiera.

4. Mýtus - Predná a zadná strana nie sú medzi sebou úplne vycentrované

Tento problém patrí medzi veľmi častý medzi bežnými digitálnymi tlačiarňami. Papier sa počas tlače rozpína a sťahuje. Pohybuje sa pomocou valčekov, ktoré ho nevedia posúvať s milimetrovou presnosťou. Predná a zadná strana (tzv. duplex) potom nesedí úplne presne a pri niektorých kreatívnych grafikách to kazí dojem.
duplex

Vyvrátené!

Posun papiera na digitálnom ofsete je zabezpečený pomocou kovovej lišty, ktorá pevne uchopí papier a pustí ho až keď je tlač hotová. Predná a zadná strana sú voči sebe perfektne vystredené.

5. Mýtus - Nesprávna farebná zhoda

Digitálne tlačiarne majú problém s farebnou zhodou. Kalibrovanie sa vykonáva manuálne a len podľa uváženia tlačového operátora. Farby preto nie sú vždy vytlačené v presných odtieňoch, ako to grafik navrhol.
zla-farebna-zhoda

Vyvrátené!

Technológia digitálneho ofsetu využíva pri tlači kontrolu každého jedného hárku automatickou sondou. To znamená, že každý jeden hárok je samostatne skenovaný a už pri najmenšom rozdiely sa tlačiareň sama nakalibruje vytlačením až 9 skúšobných kalibračných hárkov, aby bola zaistená úplná farebná zhoda.

Aké mýty o digitálnej tlači poznáte vy? Napíšte nám ich do diskusie na Facebooku a na všetky sa vyjadríme!

Kontaktujte nás

* Povinné údaje